Mór (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Felső-Pannon borrégión belüli Mór borvidék védjegyévé vált Ezerjó fajta kiválóan érzi magát a Vértes dűlőin. Viszonylag hűvös és csapadékos vidéknek számít Magyarországon. A vidéken valószínűleg már a római korban is folyt szőlőtermesztés, de a magyar állam megalakulása utáni, XI. századi adománylevelek már egyértelmű bizonyítékai a helyi szőlőkultúrának. Az első írásos emlék a honfoglalás után, a középkorból származik, Csák Miklós nagyúr örökhagyó levelében 1231-ben említik először a vajali (móri) szőlőket. Fehérboros vidék, a borok magas, markáns savtartalommal rendelkeznek, olajos textúra mellett közepes, helyeként magas alkoholt mutatnak fel. A gyümölcsös jegyek mellett ásványosság is jelentkezhet. Ezek a borok hosszabb érlelésre is alkalmasak. Szőlőfajták még az ezerjó, chardonnay, sauvignon blanc, rizlingszilváni, rajnai rizling.

A Mór eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.