Országos Kéktúra

A hungarikum rövid bemutatása:

Európa első hosszútávú turistaútja, az 1168 km hosszú Országos Kéktúra Írottkőnél kezdődik. Az 1930-as évek elején fogalmazódott meg a program ötlete, majd a tervezése, megvalósítása következett.

Az Országos Kéktúra program azzal a céllal jött létre, hogy a túra résztvevői amellett, hogy sporttevékenységet folytatnak, egyúttal képet alkossanak hazánk természeti kincseiről, szépségeiről, betekintsenek tájaink életébe, hagyományaiba, megismerjék hazánk történelmét, földrajzát, vízrajzát, évszázadok alkotásait. Az Országos Kéktúra úgynevezett jelvényszerző túramozgalom, ahol az útvonal végigjárásakor igazoló pontokat kell érinteni a túra során. Csak az útvonal kötött, bárki, bármikor elkezdheti és befejezheti. Aki az Oszágos Kéktúrát teljesíti azon kívül, hogy egy átfogó, teljesebb képet kap az országról, a vidékről, egy kiváló önismereti módszert is megismerhet és alkalmazhat.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.