Pannon (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Pannon borrégió a Duna, a Dráva és a Balaton által határolt dombvidéken található. A tagolt felszínnek köszönhetően a táj mikroklímája változatos, területe Magyarország egyik legrégebbi bortermelő vidéke. A Pannon borvidéken már a kelták meghonosították a szőlőtermesztést, a XVIII. században a borrégió területére települt németek tovább fejlesztették a helyi borkultúrát, az ekkor betelepülő rácok pedig elterjesztették a Kadarka termesztését. Alapkőzete agyagos, homokos üledéktalaj, amit lösz és vályog borít. Az éghajlata kontinentális, amit délről érkező mediterrán hatások nagymértékben befolyásolnak.

Szőlőfajták: kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, portugieser (kékoportó), chardonnay, olasz rizling, zöld veltelini, Zweigelt, pinot noir

A Pannon eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.