Villány (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

Villányi borvidék szőlőültetvényei, mint a Pannon borrégió egyik legismertebb része, a környező síkságból kiemelkedő Villányi-hegység déli kitettségű lankáin kb. 25 km hosszan terülnek el. Először a II. honfoglalás idején IV. Béla alapító levele tesz említést telepített szőlőültetvényekről, később a német ajkú közösség is fontos szerepet játszott a borvidék fellendülésében. A terület Magyarország legdélebbre fekvő borvidéke, a helyi éghajlatot a kontinentális és a mediterrán hatás határozza meg. Magyarországon itt köszönt be először a tavasz és a napsütéses órák száma is magasabb az országos átlagnál. A Villányi borvidék elsősorban vörösborai miatt vált ismertté és nemzetközi hírűvé. A Premium vörösborokat minimum 1 évig kell fahordóban érlelni, amennyiben kadarka vagy portugieser a fajta, akkor 6 hónapig. A Super premium vörösborokat legalább 2 évig kell érlelni, amiből minimum 1 évnek fahordóban kell történnie és csak cabernet franc-ból készülhet. Szigorú hozamkorlátozásúak, rendkívüli mélységet, gazdagságot mutatnak a fajtajegyei mellett.

Szőlőfajták: cabernet sauvignon, kékoportó (portugieser), cabernet franc, merlot, kékfrankos, olaszrizling, pinot noir.

A Villány eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.

 

 


ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: