„folkTREND! - A hagyomány a régi, a stílus új” - Kerekasztal-beszélgetés a hagyományőrzés és a divat jegyében

A magyarság hagyományos öltözködési kultúráját-motívumait ünnepelték a Tesla rendezvényközpontban a „folkTREND! - A hagyomány a régi, a stílus új” címmel megrendezett divatbemutatón. A divatbemutatót megelőzően kerekasztal-beszélgetésre várták a szervezők a Földművelésügyi Minisztérium, a Hagyományok Háza és a divatszakma megjelent képviselőit.

A hagyományőrzés és a divatszakma képviseletében Váczi Rozi, Vámos Ágnes, Pásztor Edina, Wach Zsuzsa valamint Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár és Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. A beszélgetésen részt vevők választ kaphatnak többek közt arra, hogyan kapcsolódhat szorosan egymáshoz a népviselet és a divat, hogyan tudnak a tervezők piacra jutni, milyen marketing elvárásoknak, technológiai és minőségbiztosítási feltételeknek kell megfelelni. Szó esett arról a fontos kérdésről is, hogy miként lehetne a folktTREND! mozgalom ügyének megnyerni egy közös platfrom kialakításával a tradicionális motívumokat felhasználó, jelenleg is aktívan alkotókat, valamint a divatszakában a jövőjüket elképzelő tervezőket.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az agrártárca képviseletében ismertette a négy évvel ezelőtt elfogadott hungarikum törvény filozófiáját, annak a nemzetközi szabályozásban máshol fel nem lelhető egyediségét, valamint a 2012 óta működő hungarikum mozgalom eredményeit, sikereit.

A helyettes államtitkár rámutatott, a hagyományaink, a népi kultúránkban fellelhető értékeink üzennek a jelennek is, ugyanis van kapcsolat a tradíció és a modernitás között, a régi öltözeteket érdemes újragondolni úgy, hogy a modern kor embere számára is viselhetőek legyenek.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője beszámolt arról, hogy megismerhetővé és mindenki számára elérhetővé kell tenni a gazdag magyar népművészetet, motívumkincseinket be kell építeni a viseletkultúrába.  A világtrend az ugyanis, hogy az emberek elfordulnak a tömegkultúrától, egyre inkább az egyedit keresik. Meg kell találni a közös nevezőt a kézművesek és a designerek között, hogy hagyományhű, minőségi produktumok szülessenek, mindennek megvalósítása párbeszédre, szakmai tapasztalatcserére van szükség.

A mai rendezvény egy olyan eseménysorozat első része, amely tematikusan, a hagyományok újragondolását terjeszti ki majd a gasztronómia, a tánc valamint a kézművesség területére is. Nem csak az országhatárokon túl, hanem a határokon innen is szükség van az országimázs építésére, mindez hozzájárul a regionális identitástudat erősítéséhez. Kiváló nemzetközi példák vannak a népi viseletkultúra modern kori adaptációjára, jó lenne, ha nekünk, magyaroknak is lenne ezekhez hasonló sikertörténetünk – mondta el Szakáli István Loránd. 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: