Az '56-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége

Az 1956-os évjáratú tokaji aszú a nemzet büszkesége, az elkövetkező évtizedekben méltón képviselheti a magyarság értékeit, teljesítményét és a forradalmat - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Nemzeti Borkiválóság Program budapesti sajtótájékoztatóján. 

Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztériumban tartott eseményen azt mondta: a 60. évfordulóval elérkezett az idő az 1956-os évjáratú tokaji aszú bemutatására, amely maga "a palackba zárt történelem, '56 kincse". Ez az év a 20. század kiemelkedő évjáratai közé tartozik, de mivel az akkori hatalom "nem szerette ezt az évszámot", az év borait '57-esként címkézték, ami csak a rendszerváltozáskor került nyilvánosságra - ismertette.

A tárcavezető kijelentette: ez a bor a forradalom mellett az év kiválósága, a nemzet büszkesége. Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező évtizedekben az '56-os évjáratú, idén októberben újrapalackozott tokaji aszú méltóképpen képviseli majd a magyarság értékeit, teljesítményét, '56 egyszerű hőseit - akiknek a szabadságunkat köszönhetjük - és a forradalom szellemiségét.

Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Borkiválóság Program szakmai gondozásában átpalackozott aszúk mind minőségükben, mind pedig arculatukban méltók arra, hogy az emlékévben felhívják a figyelmet Magyarországra. A Nemzeti Borvagyon körében 1865-től találhatóak borkülönlegességek, amelyek állagának megóvása a következő esztendők egyik nagy feladata - emelte ki Kiss Eliza miniszteri biztos.

A miniszter az eseményen átnyújtotta az '56-os ötputtonyos tokaji aszú 150 újrapalackozott, újracímkézett palackjának egyikét Schmidt Máriának, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve kormánybiztosának.

Schmidt Mária arról beszélt: okkal ünnepeljük '56-ot, mint a hazát új irányba állító függetlenségi harcot, hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról, akik a szabadságharc alatt is tették a dolgukat a földeken, vagy éppen a szőlőkben. Ma azokra emlékezünk, akik 11 évvel a világháború után, erejüket megfeszítve dolgoztak azon, hogy az ország eltartsa lakóit - mondta. Küzdeni kell a szabadságért, de közben élni is kell - vélte, hozzátéve: emlékezzünk a hősökre és a szőlőkben munka közben értük imádkozókra is.

Horkay András, az 1956-os évjáratú borok közül az újrapalackozott tétel kiválasztásában részt vevő Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta: szigorúan steril, laboratóriumi körülmények között választották ki az egyes palackokat, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevizsgált.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az eseményt záró beszédében elmondta: a tokaji aszú egyértelműen ránk jellemző érték, amelyet az egész világon Magyarországgal azonosítanak. Nemzeti értékeink között a bor kitüntetett szerepet tölt be, Magyarország 35 tájáról található meg bor vagy borfajta a Magyar Értéktárban, a hungarikum törvény 4 évvel ezelőtti elfogadása után pedig az elsők között került be a Hungarikumok Gyűjteményébe a tokaji aszú.

 

A kóstoláson megfelelt tételeket helyben, Tokaj-Hegyalján újraszűrték, palackozták, dugózták és címkézték. A bizottság elnöke kiemelte: annak ellenére, hogy 60 éves borról van szó, a tételek 90 százaléka tisztának bizonyult a vizsgálatkor. Az újrapalackozás után pedig a következő 25-30 évben sem kell majd hozzájuk nyúlni, minőségromlás nélkül.

Forrás: MTI/FM Sajtóiroda/hungarikum.hu Fotók: Pelsőczy Csaba



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: