Elérendő célokat az értékek ügye mellé

A nemzeti értékek oktatásba iktatása jelentősen hozzájárul a fiatalok nemzeti identitásának megerősödéséhez, a közösségek megtartó erejének fokozásához - mondta el Szakáli István Loránd a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára a felvidéki Csicsó községben, ahol a Településeink értékei című pályázat kiértékelésére gyűltek össze a hungarikum mozgalomban részt vevő szakemberek március 7-én.

Szakáli István Loránd köszöntőjében szólt a hungarikum törvényről, mely a világon egyedülállónak számít, s arra törekszik, hogy az értékek meghatározása területén teljes szabadságot adjon a közösségeknek.
- 2015 óta a felvidéki értéktár mozgalom minden tiszteletet megérdemel, hiszen az elmúlt három évben 46 települési és tájegységi értéktár jött létre – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki elmondta: az eddigi sikerek a jól végzett, megfeszített és lelkiismeretes munka eredményeként jöttek létre, majd arra kérte a megjelenteket, hogy mindenki gondolkodjon olyan célok meghatározásán, amelyek a nemzeti értékek és a hungarikumok ügyét hosszú távon segítik.

Szakáli István Loránd szerint konkrétan definiálni kell, hogyan szolgálja a hungarikum mozgalom a helyi gazdaságfejlesztés és a turizmus ügyét. Kiemelte továbbá, hogy a nemzeti értékek beiktatása az oktatásba jelentősen hozzájárul a fiatalok nemzeti identitásának megerősödéséhez, a közösségek megtartó erejének fokozásához.

A Településeink értékei című pályázatot a Felvidéki Értéktár Bizottság és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet hirdette meg 2017 őszén. A most megrendezett szakmai eseményen a felvidéki értéktár bizottságok (nagymegyeri, ógyallai, pogrányi, csicsói, párkányi, balogvölgyi és hetényi, nagykaposi, kulcsodi, nagykürtösi, naszvadi, komáromi) mellett jelen voltak a Vajdasági Magyar Értéktár képviselői is. A versengésben végül az első helyen a Nagymegyeri Értéktár Bizottság végzett, második az ógyallai, a harmadik pedig a bátkai bizottság lett.

(felvidek.ma/FM Sajtóiroda)



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: