Európa egyik legrégebbi keresztény templomának falán avatott emléktáblát Fazekas Sándor és megnyitotta a Hungarikumok utcáját Szófiában

A bolgár és a magyar nép közel egy évezrede járja közös útját a kereszténység sziklájára épített Európában - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter október 20-án Szófiában, a magyarországi bolgár kisebbség ajándékának, Rilai Szent János emléktáblájának avatásán.

A magyarországi bolgárok ősei, a bolgárkertészek a bolgár nemzet jelentős európai nagykövetei voltak, akiknek nemzedéke Európa-szerte - így Magyarországon is - arról ismertek, hogy megteremtették a modern európai kertészet alapját. Az emléktábla avatásán, ahol beszédet mondott Ilijana Jotova köztársasági alelnök és Valeri Szimeonov miniszterelnök-helyettes, valamint Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is, a magyar agrártárca vezetője aláhúzta, hogy a Bulgáriából Magyarországra érkezett bolgár földművesek szorgalmukról és nagy munkabírásukról voltak ismertek és ezért a magyarság nagyra becsülte őket.

Magyarország első ízben mutatott be hungarikumokat a bolgár nagyközönség előtt a szófiai városi parkban megrendezett „Hungarikumok utcája” fesztiválon. Fazekas Sándor, a rendezvényt megnyitó beszédében elmondta, hogy a Hungarikumok Gyűjteménye egybefogja a már felfedezett és újra felfedezésre váró hagyományokat, a prémium kategóriájú élelmiszereket, a hasznos találmányokat, a kreatív technológiai vívmányokat, az innovatív műszaki megoldásokat, és nem utolsó sorban természeti kincseinket: elődeink által mindazon ránk bízott értékeket, amelyeket a bolgár érdeklődőknek is figyelmébe ajánlunk.

A rendezvényre látogatók az agrár és élelmiszergazdasági termékek közül megismerhették a tokaji aszút, a magyarországi mézeket, az alakor biosört és biotejet, a fröccsöt, honfoglalás kori köleses ételeket, a kürtőskalácsot, a kunsági ételeket és a karcagi birkapörköltet.

 

Forrás: FM Sajtóiroda - kormany.hu (cikk)

Fotó: Kovács Zoltán/FM

Facebook videó ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: