Felvidéki értékőrzők vetélkedője Nagymegyeren

A Felvidéki Értéktár Bizottság nemzeti értékeink megőrzése érdekében Felvidéki Értékőrzők címmel QR-kódos, képeslapos, interaktív vetélkedősorozatot szervezett a felső tagozatos és a középiskolás diákok számára, melynek döntőjét Nagymegyeren tartották. Az eseményen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja és Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntő beszédet. 

A vetélkedősorozatot megrendező Felvidéki Értéktár Bizottság célja az volt, hogy a részt vevő diákok megismerjék és dokumentálják saját településük és régiójuk értékeit, valamint alapvető ismereteket szerezzenek a Felvidéki Értéktárban és a Felvidéki Településmustrában nyilvántartott nemzeti értékekről.  A feladatok megoldásáért a vetélkedő pénznemét – a felvidéki tallért – nyerték a csapatok. A feladatmegoldások során és a drukkerek segítségével összegyűlt tallérokat a vetélkedő záró rendezvényén válthatták be a győztes résztvevők a Felvidéki Értéktár Virtuális Boltjában.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, az alapfeladat az, hogy meg kell találni azokat az helyzeteket, amelyekben az érték, a teljesítmény, a minőség érvényesül, ami alakítható és továbbadható, a most megrendezett vetélkedőnek és a hungarikum törvénynek is ez a lényege.

Lezsák Sándor elmondta: az eddig összegyűjtött 60 hungarikum nagyon kevés, ennél jóval többel rendelkezünk, az agrár- és élelmiszeripari jellegű hungarikumok mellett, szellemi teljesítményekkel, természeti értékekkel is bővülnie kell a Hungarikumok Gyűjteményének. Mindezek mellett a helyi értékeket is nagyon meg kell becsülni, hiszen ezek az adott település értékhordozói, megérdemlik, hogy szélesebb médianyilvánosságot és nagyobb figyelmet kapjanak.  
A felkészítő tanároknak, a vetélkedő szervezőinek, az állam és a politikai szereplőinek Kárpát-medence-szerte össze kell fogniuk ezeknek az ügyeknek a mentén, hiszen nagy szükségünk van a sikerekre, élményekre, eredményekre – mondta el Lezsák Sándor.

Szakáli István Loránd helyettes államtitkár elismeréssel szólt a versenyen részt vevő diákok teljesítményéről. Beszédében kiemelte: az elért eredmények pozitív visszajelzést nyújtanak a szakminisztérium számára, hiszen a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére sikerült jól sáfárkodni a rendelkezésre álló pénzzel és a befektetett idővel.
A helyettes államtitkár rámutatott, hungarikumok ügyét tekintve a legnagyobb eredmény az, hogy a közös munkának köszönhetően mára már egy Kárpát-medencei szintű nemzeti mozgalomról beszélhetünk.  Értékeink felkutatáskor, a múlt és a jelen találkozik össze, ami eszközt biztosít arra, hogy együtt építsük a Kárpát-medencei közös magyar jövőt.   
Az értékeink őrzése, tisztelete ugyanakkor soha nem szolgáltathat túlzott önbizalmat, hiszen mások teljesítményét is el kell ismernünk ahhoz, hogy mindez viszonzásra találjon- mondta el Szakáli István Loránd. 

 

 

 

 

 

 

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: