Gálával ünnepelték a nemzeti értékeket Kisvárdán

A Hungarikum Bizottság 2016. június 17-i ülését követően nemzeti értékeinket bemutató műsort rendeztek a Kisvárdai Várszínházban a II. Nemzeti Érték Gála keretében.

A Földművelésügyi Minisztérium tavaly, hagyományteremtő céllal szervezte meg az I. Nemzeti Érték Gálát Veszprémben, annak érdekében, hogy minél szélesebb körben kifejezze tiszteletét a magyarság hagyományai és nemzeti értékei előtt. A hagyományteremtő szándék folytatásaként idén, a Kisvárdai Várszínházban tartották meg a nemzeti értékek ünnepét.

Az est nyitányaként Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, és Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere mondott ünnepi köszöntőt.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitóbeszédében kiemelte: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye olyan régió - amely Magyarországon belül legérintetlenebbül őrizte meg népművészetét, szőtteseit, varrottasait, a fafaragásokat, a népdalokat, a vallásos hitet -, olyan fontos része a magyar világnak, amire méltán lehetnek büszkék az itt élők.

Fazekas Sándor hozzátette: a hungarikumok a magyarság szívéhez közelálló dolgok, nélkülük nem lehetnénk magyarok, számunkra - bármelyik részén is legyünk a világnak -a magyar életérzés megjelenítői és kifejezői. Fontos, hogy ezeket az értékeket leltárba vegyünk, összegyűjtsük, és mindig legyen mögöttük olyan kezdeményező közösség, amely magáénak érzi ezeket; a magyarság csúcsteljesítményeit éppúgy, mint a legkisebb faluban megbújó rejtett kincseket.

Az ország távoli részein vagy a határon túli területeken is föllelhető, a magyarsághoz kötődő bármely töredék, a régi világoknak bármely kis darabja, amely gyöngyszemként csilloghat előttünk - legyen az egy tánc, egy népdal, valamilyen különleges népi alkotás, vagy bármely részlet, ami a magyarság kultúrájához kötődik - különleges élményt nyújtanak, amikor nagyszerűségükkel szembesülünk. A kiállítások, a termékek bemutatói, a szellemi teljesítmények fölvonultatása, a tánc és a dal mind azt a célt szolgálja, hogy a nemzeti érték gála keretében, a tágabb közösséggel is megismertessük a magyarság lényegét jelentő teljesítményeket, és mindig legyen bennünk erő és kezdeményezőkészség, hogy összefogjuk közösségünket és elfeledett dolgokat tárjunk fel – mondta el a miniszter.

A gálán az opera, néptánc és a népzene műfajából is ízelítőt kaphatott a közönség, a műsorban fellépett a Parno Graszt népzenei együttes, Oláh Enikő énekes, szólót táncolt Hoksz Attila majd Vass Magdolna beregszászi színésznő szavalatát hallhatta a közönség, táncra perdült az Everdance és a 4 ForDance együttes, illetve a Mátészalkai Szatmár Néptáncegyüttes. Az este folyamán Herencsár Viktória cimbalom előadása hangzott el, Pregitzer Fruzsina és István István színművészek prózával léptek színpadra, és a Cantemus Pro Musica Leánykar is bemutatta művészi tudását. 

 

Kép Forrása: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: