A határon túli magyarság is aktív része a hungarikum mozgalomnak

A határon túli magyarságot is sikerült bekapcsolni az össznemzeti értékgyűjtésbe – mondta el Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a Pécsi Tudományegyetemen megrendezett szakmai konferencián.

„Örökségesítés és közösség” címmel rendeztek konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, a Magyar Regionális Tudományi Társaság és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány szervezésében. Az eseményen a Földművelésügyi Minisztériumot Szakáli István Loránd helyettes államtitkár képviselte. Nemzeti értékőrzés, közösségépítés, hungarikumok címmel tartott előadást Szakáli István Loránd helyettes államtitkár a Pécsi Tudományegyetemen megrendezett szakmai konferencián.

A hungarikum törvény tavaly júliusban hatályba lépett módosítása óta a határon túl is létrejöhetnek település szintű értéktárak, tájegységi szintű értéktárak, mindezek mellett bevezetésre került a külhoni nemzetrész értéktár fogalma – számolt be a helyettes államtitkár a határon inneni és túli magyarság kulturális szakembereinek képviseletében megtartott eseményen.

A törvénymódosításban hangsúlyos szerepet kapott az az elképzelés, hogy a hungarikum törvény közösségformáló hatásának a határon túli, magyarlakta területeken is meg kell jelennie. Ennek eredményeként tavaly ősszel elindult a határon túli értékgyűjtő mozgalom szerveződése, amelyhez a Horvátországi Magyar Nemzetrész Értéktár Bizottság, a Felvidéki Értéktár Bizottság, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság, a Muravidéki Magyar Értéktár Bizottság megalakulását követően a Kárpátaljai Magyar Értéktár Bizottság is csatlakozott. Az értéktárak megalakulása fontos eredménye az elmúlt két év munkájának, mert így a határon túli magyarságot is sikerült bekapcsolni az össznemzeti értékgyűjtésbe - mondta el Szakái István Loránd.

 

    

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája - kormany.hu  (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: