Hollandia is kíváncsi a hungarikumokra

A Földművelésügyi Minisztérium, Magyarország Hágai Nagykövetsége és a Hungarian Business Network (HBN) közös szervezésében, „Taste of Hungary – World of Hungarikum” címmel rendeztek hungarikum kóstolóval egybekötött kiállítást Amszterdamban.

Az eseményen, - dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, a Hungarikum Bizottság elnökének távolléte miatt, aki az uniós agrárminiszterek amszterdami informális ülésén képviselte hazánkat - az agrártárca nevében Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár és Dr. Szinay Attila, jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte az üzleti és a diplomácia szféra nagy számban megjelent képviselőit.

A rendezvényen a Hungarikumok Gyűjteményében található, az agrár- és élelmiszergazdaság területéről származó termékek mutatkoztak be a közel kétszáz fős, az üzleti és a diplomáciai életben dolgozó nemzetközi nagyközönségnek. Mindezek mellett Magyar Értéktár részét képező, kiemelkedő nemzeti értékként nyilvántartott borainkat is megkóstolhatták az érdeklődők.

A programon kiállítóként jelentek meg a hungarikumok és a kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozó termékek importjával foglalkozó holland és hollandiai magyar vállalkozások. A szervezőknek és a szakmai kiállítóknak köszönhetően, a holland nagykereskedők képviselői, a kereskedelmi üzletláncok beszerzői első kézből szerezhettek információkat a kiváló magyar termékekről.

Szakáli István Loránd, helyettes államtitkár beszédében a holland-magyar kapcsolatok erősítésére helyezte a hangsúlyt. A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a hungarikumokat törvény védi, nemzeti értékeinket olyan komplex szabályozás óvja, amely a világon egyedülálló. A változatos értékeket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményében a kulturális örökség, az agrárgazdaság, épített és a természeti környezet területéről is találunk elemeket, de ide tartoznak még szellemi nagyjaink sportolóink életművei is. Szakáli István Loránd aláhúzta: mi magyarok kíváncsisággal és a legmélyebb tisztelettel viszonyulunk Hollandia értékei iránt.

Dr. Szinay Attila helyettes államtitkár beszédében kiemelte: a Hungarikumok Gyűjteménye azokat a magyarság által teremtett szellemi, kulturális javakat, anyagi alkotásokat öleli fel, amelyeket minden magyar magáénak érezhet és tudhat világszerte, amelyek alapján a külföldiek megkülönböztethetnek bennünket más nemzetektől. Szinay Attila rámutatott: fontos, hogy a nemzedékről-nemzedékre áthagyományozott szokásaink továbbra is fontos részévé váljanak a XXI. századi ember életének. A tradíciók, hagyományok megőrzése szervesen össze kell kapcsolódnia a modernitással.

  

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája - kormany.hu  (cikk)

Fotók: Magyarország Hollandiai Nagykövetsége



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: