Hungarikum utca nyílt a IV. Kanizsa Feszten

A hungarikum mozgalom sikertörténet, ugyanis megfelelő módon reagált a Kárpát-medencei magyar közösségek belső igényeire - mondta el Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a délvidéki Magyarkanizsán, a Fiatalok a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Délvidék Kutató Központ által megrendezett IV. Kanizsa Feszten, a hungarikum utca megnyitóján.

A IV. Kanizsa Feszt keretein belül megrendezett szabadegyetem nyitóeseményén, a hungarikum utca átadóján Szakáli István Loránd elmondta: a hungarikum törvény, fiatal törvény, de gondolati hátterét tekintve sokkal régebbre tekint vissza.  A hungarikum mozgalom sikertörténet, ugyanis megfelelő módon reagált Kárpát-medencei magyar közösségek belső igényeire.  Ezek a kisebb közösségek meg kívánták menteni és mutatni a saját értékeiket a külvilág számára. Egy olyan bátor, nemzeti törvény lépett érvénybe 2012-ben, amely magyarság egészét megszólítja, bárhol is éljenek a világban.

A hungarikum törvény tavalyi módosítása óta a határokon túl is sikerült dinamizálni   a magyar közösségeket, sorra jöttek létre  a nemzetrész értéktár bizottságok az elmúlt egy évben. A vajdasági magyarság hozzáállása az értékmentő munkához példaértékű, igazán komolyan vették ezt az össznemzeti ügyet -  mondta el a helyettes államtitkár.

Szakáli István Loránd beszédében rámutatott: a helyi értékek olyan erőforrások, amelyre komoly helyi gazdaságfejlesztési politikát lehet alapozni.  Szerbia és Magyarország között kialakult jó viszony  előremutató, hosszútávú gazdasági kapcsolatok alapját feltételezi. A Délvidéken is, helyi, fenntartható gazdaságfejlesztésre van szükség, aminek a helyi értékekre is kell épülnie. Nem létezik helyi turizmus, ha nem mutatjuk meg mivel rendelkezünk, mindehhez feltétlenül az szükséges, hogy feltárjuk és számba vegyük helyi értékeinket, hogy a messziről érkezők is megcsodálhassák ezeket.

A helyettes államtitkár arra biztatta a jelenlévőket, hogy csatlakozzanak az értékgyűjtő munkához,  mert ezzel hozzájárulnak a helyi gazdaság növekedéséhez, a helyi magyar közösségek megmaradásához.

Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke beszédén felhívta közönség figyelmét arra, hogy a fiataloknak szükségük van arra, hogy a múlt és a jövő összekapcsolódjon az életükben. Tisztában kell lenniük az elődeik által teremtett értékekkel, ebben a jövőt építő munkában kiváló segítséget nyújthat a hungarikum mozgalom a délvidéki magyarság számára.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: