Hungarikumok és magyar élelmiszerek a verőcei VIROEXPO-n

2017. február 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a VIROEXPO, Horvátország egyik legjelentősebb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítása. A Verőcén (Virovitice) megrendezett háromnapos eseményen a kiváló határ menti magyar - horvát kapcsolatoknak köszönhetően hazánk ezidáig két alkalommal jelent meg díszvendégként. Az idei év partnerországa Csehország volt, de Magyarország a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Kereskedőház közös szervezésében közel 200 négyzetméteres színvonalas standon vonultatta fel a hazai élelmiszeripari termékeket és hungarikumokat.

A megnyitón részt vett V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára, aki a hungarikum kiállítási stand előtt köszöntötte a házigazda Andrej Plenkovic miniszterelnököt és Tomislav Tolusic mezőgazdasági minisztert. A helyszínen kétoldalú megbeszélésre is sor került a két agrárpolitikus között, melyen a felek kölcsönösen megállapították, hogy az országaik közötti agrárkapcsolatok további elmélyítésére látnak lehetőséget.

Magyarország előtt mindenképp adottak azok a lehetőségek, amelyekkel előnyben lehet a többi uniós tagállammal szemben: a földrajzi közelség miatt a horvátok ismerik és szeretik a magyar konyhát, az élelmiszeripari termékeket és a borokat. A déli szomszédainkkal való együttműködés a régió GMO-mentességének fenntartása szempontjából is fontos, hiszen Horvátország GMO-mentes politikát folytat, mint hazánk. A magas minőségű, GMO-mentes helyi termékek előállítása versenyelőnyt jelent a nagy élelmiszeripari világcégekkel szemben, amelyre mindkét országnak érdemes építenie a jövőben – mondta V. Németh Zsolt államtitkár.

 Forrás: kormany.hu (cikk)

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: