Kárpát-medencei értékőrzésben vetélkedtek a Lakitelek Népfőiskolán

A Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság 2016-ban a nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében vetélkedő szervezésére írt ki pályázatot felső tagozatos és középiskolás diákok számára. A többkörös, Kárpát-medencei szintű verseny nemzeti elődöntőjére 2017. április 21-én került sor a Lakiteleki Népfőiskolán.

Az eseményen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja és Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a diákokat.

Az egész napos, egymásra épülő, integrált feladatokat tartalmazó versenyben 26 általános iskolás és 20 középiskolás csapat vetélkedett egymással. A pályázat kiírásában fontos feltételként szerepelt, hogy a résztvevő fiatalok minél jobban megismerjék lakóhelyük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az épített, kulturális, gasztronómiai vagy természeti értékekhez, amelyekről sok esetben már csak nagyszüleik elmondása vagy a múzeumok kiállítótermei közvetítésével értesülhetnek.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a megnyitón többek között arról beszélt, hogy ugyanezen a helyen, a Népfőiskola Kölcsey Házában tartották meg a kilencvenes évek elején az első Hungarikum Konferenciát. Akkor elsősorban a gyógyító vizekről, a forrásvizekről és azokról az értékekről beszéltek, amelyek immár ott vannak a magyarság csúcsteljesítményei között – tette hozzá Lezsák Sándor. A honatya számára jó érzés volt azt látni, hogy néhány évvel később a Kölcsey Ház megtelt olyan fiatalokkal, akik ismerik ezeket a csúcsteljesítményeket és büszkék a hungarikumokra.

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár beszédében egy ismert Tamási Áron idézettel köszöntötte a diákokat: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – ugyanis ez a fontos elgondolás rejlik a versenysorozat megrengedezése mögött. Nemzeti értékeinkk megismerése olyan fontos identitáserősítő eszköz amely a  szűkebb, avagy tágabb értelemben vett szülőföldünk megismerésében segít bennünket.

Az elődöntőben elért eredmények alapján a Tatai Református Gimnázium és a Tiszaszalkai Hétvezér Baptista Általános Iskola tanulóival egyetemben 13 általános és középiskolás csapat jutott a döntőbe, amelyet május 19-én az Országházban rendeznek majd meg.

 

Forrás: FM sajtóiroda - kormany.hu (cikk)



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: