Négy határon át vetélkedtek a felvidéki Nagymegyeren

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával a felvidéki Nagymegyeren rendezték meg a „Négy határon át” című interaktív honismereti vetélkedő döntőjét március 22-én, a többfordulós verseny novemberben kezdődött négy külhoni régióban, a Felvidéken kívül Erdélyben, a Muravidéken és a Vajdaságban. A regionális döntők győztes csapatai a Kárpát-medencei döntőn áprilisban találkoznak majd Lakitelken.

A Négy határon át vetélkedőt a külhoni értékek megismertetéséért és őrzéséért, valamint az értéktárak bővítéséért a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet közösen hirdette meg a vajdasági, Mura-vidéki és erdélyi művelődési intézetekkel, valamint az NMI Művelődési Intézettel és az Erdélyi és a Kovászna Megyei Értéktár Bizottsággal. A cél az, hogy a külhoni régiókban élő fiatalok megismerjék a saját régiójuk és egymás kulturális, néprajzi, történelmi, népművészeti és egyéb magyar értékeit, az emlékhelyeket, személyiségeket.

„A hungarikumok magyarságunk karakterjegyei, olyan, más nemzetektől megkülönböztető, kiemelkedő sajátosságok, amelyek meghatároznak bennünket. Ezen jellemző tulajdonságok alapján azonosítanak bennünket, magyarokat a nagyvilágban, és ezek alapján azonosíthatjuk mi is önmagunkat” – fogalmazott V. Németh Zsolt a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a rendezvény megnyitóján.

Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a nemzeti értékek megőrzésének és népszerűsítésének támogatására. Ennek eredményeképp 2013 és 2018 között a hazai és a külhoni értékgyűjtés támogatására kiírt pályázatok keretében mindösszesen 1,559 milliárd Ft-ot ítélt oda a hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.

A szaktárca mintegy 600 rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amely programok támogatásával nagyban hozzájárult a települési identitás megerősítéséhez, a határokon túl élő emberek önbecsülésének visszaszerzéséhez.

Az esemény videösszefoglalója ide kattintva tekinthető meg

Forrás: kormany.hu, csemadok.sk

Fotók: csemadok.sk, ma7.sk, parameter.sk

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: