Polgárjogot nyert a hungarikumok ügye - I. Hungarikum Piknik Egerben

A 2012-es hungarikum törvény elfogadásával egy jövőorientált, az egész Kárpát-mendecére kiterjedő mozgalom jött létre, a továbblépéshez azonban szükség van egyfajta számvetésre, az elmúlt évek tapasztalatainak és eredményeinek összegzésére - mondta el Szakáli István Loránd az I. Hungarikum Pikniken pénteken, Egerben. 

A hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár beszédében rámutatott: a hungarikum mozgalom három fontos alapon nyugszik; egyszerre van jelen benne a lélek, az érték és a minőség. A hungarikum törvény támogató fogadtatásra lelt a magyar közösségekben: több mint ezer településen jött létre értéktár az elmúlt években. A megyei értékek száma immár meghaladja az 1700-at, a települési értékek száma pedig elérte a 7000-et. A számokból látszik: "polgárjogot nyert a hungarikumok ügye", a közös siker eléréséhez ugyanakkor nélkülözhetetlen volt az egyének és a közösségek általi nagymennyiségű önkéntes munka elvégzése

Szakáli István Loránd kiemelte, a magyar hungarikum törvény nem csak a hungarikumokról, hanem a munkáról, a teljesítményről, továbbá az összes nemzeti értékről is szól, ezek mögött ugyanis létező és összetartó közösségek állnak.

A helyettes államtitkár beszélt még a hálózatosodás szükségességéről, a hungarikum mozgalmat illetően ugyanis  nem képzelhető  el továbblépés  a helyi szereplők, az értéktárak, helyi önkormányzatok, valamint a civil szervezetek együttműködése nélkül.

A hungarikumok ügyét illetően elengedhetetlen a hatékony online kommunikáció fenntartása, a további eredményességhez nagyban hozzájárulhatna  a Hungarikum Élmény- és Rendezvényközpont jövőbeli létrehozása, a nemzeközi jelenlét megerősítése, valamint a diaszpóra magyarságának hatékonyabb megszólítása - hangzott el a szakmai napon.

Forrás - FM Sajtóiroda



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: