Szerencsen ünneplik a hungarikum hangszert

Huszadik alkalommal rendezték meg az Országos Tárogatós Találkozót a Rákóczi Tárogató Egyesület és a Szerencsi Művelődési Központ közös szervezésében.

A szakmai programok mellett számos koncerten és szakmai bemutatón gyönyörködhetett a zeneértő közönség ennek a különleges hangszernek hangzásában. Az ünnepélyes megnyitón Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket.

Történelmi hangszerünk a tárogató, jelenkori megbecsültségéhez nagyban hozzájárult az a tény, hogy a Hungarikumok Gyűjteményének szerves részét képezi ez a kuruc kor óta népszerű zenei eszköz, emelte ki megnyitó beszédében a helyettes államtitkár.

Szakáli István Loránd Kodály Zoltán gondolatait ajánlotta a szerencsi Rákóczi-várban megjelentek figyelmébe: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra nem szerzi meg magának. Csak az a mienk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk.”

A hungarikumok azért számítanak szívünkhöz, lelkünkhöz közelálló értékeknek, mert számunkra a magyar létezés megtestesítői, kifejezői. A kodályi gondolatok jegyében fontos, hogy ezeket az értékeket összegyűjtsük, átadjuk az utókor számára, és természetesen fontos az is, hogy mindig legyen mögöttük egy olyan kezdeményező közösség, amely magáénak érzi mindezeket- mondta el a helyettes államtitkár.

Szakáli IstvánLoránd a hungarikumok gyűjtésének egyediségével kapcsolatban elmondta: nemzeti értékek fogalmát nem szűkítjük le csupán kulturális javainkra. Nem csak mezőgazdasági és ipari termékekre, vagy épített és természeti környezetünkre tekintünk hungarikumként, hanem mindezeket egységesen és átfogóan kezeljük. Ebben a megközelítésben kulturális és civilizációs javaink ugyanúgy értéknek számítanak, mint kiemelkedő egyéniségeink világszínvonalú életművei.

A kiemelkedő nemzeti teljesítményeknek ösztönöző ereje van az egész magyarságra nézve. Arra serkentenek bennünket, hogy a közvetlen környezetünkben, a helyi közösségeinkben megőrizzük és bemutassuk azokat az értékeket, amelyekkel hozzátettünk létezésünkhöz, amelyekkel gazdagabbá tettük a világot-zárta beszédét a helyettes államtitkár.

 

Forrás: FM Sajtóiroda - kormany.hu (cikk) 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: