Több mint hétezren látták két hét alatt A lovasíjász című filmet

Kaszás Géza az MTI-nek adott interjúban elmondta: a film eddigi fogadtatása egyértelműen kedvező volt, a január 21-i premieren felállva ünnepelték a stábot, ezt követően pedig sok kisebb településen a közönség magától kezdte el a vetítés szervezését. "Bárhová hívnak, elmegyünk ezzel a filmmel" - fogalmazott.

(IDE kattintva megtekintheti a film hivatalos mozielőzetesét.)

A színész-rendezőt Kassai Lajos kaposmérői birtokának hangulata, az ott folytatott életmód, a kemény munka és az organikus gazdálkodás ragadta meg, köztük az, hogy miként tudnak az "emberek és állatok teljes közösségben élni egymással". "Példaértékűnek tartom, amit ott láttam, és ezt a példát szeretném felmutatni a világnak. Azt, hogy így is lehet élni: harmóniában a természettel, elkötelezetten egy ügyért és kőkeményen harcolva" - hangsúlyozta Kaszás Géza, aki szerint A lovasíjász nem egy klasszikus értelemben vett dokumentumfilm.

A kaposmérői birtokon készült felvételek forgatáskor a stáb igyekezett teljesen alkalmazkodni az ott történő eseményekhez. Nem dolgoztak beállított vagy előre megrendezett jelenetekkel, legfeljebb helyzeteket teremtettek, amelyekben Kassai Lajos különféle módokon tudott megnyilvánulni, felfedve személyiségének különböző színeit. Mint Kaszás Géza fogalmazott, rendezőként ez a fajta kívülállás nagyon nehéz feladatnak bizonyult.

A film egy részében nyomon követhető Kassai Lajos Kínába tett utazása is, aki lovasíjászkurzust tartani érkezett a távol-keleti országba, valamint meglátogatta a Höhhot tartományi Hun Múzeumot, a kínai nagy falat és a déli hunok ősi fővárosának, Tungvancsengnek (Fehérvár) romjait is. Kaszás Géza elmondta: a Kínában forgatott jelenetekkel szerették volna megmutatni, hogy a Kassai Lajos által viselt és használt felszerelések teljesen autentikusak, valamint igyekeztek felhívni a figyelmet a múzeumban őrzött hun régészeti emlékekre is, amelyek véleménye szerint megmunkálásukat, minőségüket, stilisztikai jegyeiket tekintve rendkívül hasonlítanak a Kárpát-medencei leletekre. A filmrendező ezzel kapcsolatban megjegyezte: a filmkritikák "általában mindenféle előzetes megfontolások alapján születnek", ezért nem érdeklik azok a kifogások sem, amelyek A lovasíjászt azért érték, mert lehetséges történelmi alternatívaként mutatja be a hun-magyar rokonság elméletét.

Kassai Lajos az MTI-nek felidézte: Kaszás Géza először a Vágtass Velem című televíziós műsor számára forgatott Kaposmérőn, az eredetileg negyedórás epizódnak tervezett anyagból végül az egész műsoridőt kitöltő film lett, a találkozás pedig egy barátság kezdetét is jelentette. "Egyikünk számára sem volt kérdés, hogy ezt a munkát folytatni kell." Mint fogalmazott, azok számára, akik fontosnak ítélik a múlttal való kapcsolatot, két lehetőség létezik. Egyesek a tárgyi és kulturális emlékek minél pontosabb és aprólékosabb másolására törekednek, nekik köszönhető a kutatók munkáját segítő kísérleti régészet. Mások - köztük ő maga is - támaszkodnak ugyan az első csoport tevékenységére, de tág teret hagynak a kreativitás számára is. "Így kap helyet egy ősi harci művészetben a legmodernebb edzéselmélet és módszertan. Így válik az íjfeszítők népének rettegett harcmodora a 21. század legdinamikusabban fejlődő lovassportjává" - hangsúlyozta, kiemelve, hogy véleménye szerint "nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek".

Kassai Lajos a lovasíjászat jelenlegi magyarországi helyzetéről szólva elmondta: a sportág az elmúlt 30 évben rendkívül dinamikus fejlődésen ment keresztül. Mint fogalmazott, biztos benne, hogy sokakat magával ragad Kaszás Géza varázslatos képi világgal megalkotott filmjének sodró lendülete, amit azonban "az első trágyával púposan megrakott talicska alaposan visszafog majd". "Nem hallottam még olyat, hogy a mozi székről leesett volna valaki, a lóról viszont elég gyakori. Így legyen bármekkora is az érdeklődés, miután korunk embere számára a legnagyobb elrettentő erő a szívós, kitartó munka, a lovasíjászok száma a film hatására csekély mértékben fog csak gyarapodni. Mert ha mi emberek sokat is változtunk az elmúlt pár ezer évben, a lovak egy jottányit sem" - vélekedett.

Kassai-féle lovasíjászmódszer 2013 óta hungarikum, kifejlesztője többek között tavaly Matt Damon amerikai filmszínészt is oktatta a lovasíjászat rejtelmeire.

Kaszás Géza filmje a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült.
 

Forrás: mixonline.hu (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: