Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban

Veszprém, 2024. március 21. 

A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 89 értéket tartunk nyilván, ám ezek egy része még nem kapta meg a hungarikum díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem nyílt alkalom az elismerések átnyújtására.  A Veszprémi Petőfi Színház megrendezett IV. Hungarikum Díjátadó Gálán hét nemzeti érték, a magyar cifraszűr, a lángos, a pozsonyi kifli, a Füredi Anna-bál, a székelykapu, a Teqball mint sport, és a höveji csipke képviselői kapták meg a díjat és az oklevelet. A díjazottak Tóth Péter grafikusművész kisplasztikáját kapták meg. A patinázott színesfém ötvözet és a csiszolt gránit felhasználásával készült alkotás a napkorongot óvón közrefogó stilizált kezekkel a hungarikum szellemiségét szimbolizálja. Magassága a posztamenssel 420 milliméter. A gála megrendezésének célja, hogy felhívják a figyelmet nemzeti értékeink megbecsülésének fontosságára. 

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy a hungarikumok, amelyek sajátosan magyar és közép-európai értéket képviselnek, megőriznek minket, és összekötő kapocsként is felfoghatók. Történelmi értelemben utalnak a magyarságra, nem csupán a múltra jellemzőek, de a jobb jövő reményében megjelenő értékek összességét is jelentik - mondta.   

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos úgy fogalmazott: a "hungarikumokra szeretettel tekintünk, az örökös elkötelezettségével". Értékeink segítenek megtalálni helyünket a világban, megmutathatjuk általuk magunkat. Példát adnak és inspirálnak - tette hozzá. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a díjátadó gála a 2023 Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa program méltó folytatása. Ahogyan az Európa kulturális fővárosa programsorozatnak, úgy a Hungarikum Bizottságnak is az a célja, hogy megmutathassuk kulturális kincseinket Európának - emelte ki.     

A Hungarikum Liget Média-díját a Kossuth Rádió Országjáró műsora, valamint a Duna Televízió és a Duna World csatornán futó Ízőrzők című filmsorozat munkatársai kapták meg.  Az Országjáró című műsor 2018 óta hallható a Kossuth Rádióban, segítségével a hallgatók hétről hétre bebarangolhatják a Kárpát-medencében élő magyarság különleges helyeit, bepillantást nyerhetnek az adott tájegység kulturális, építészeti és gasztronómiai örökségébe.     Az Ízőrzők a Duna Televízió és a Duna World csatornán 2007 óta látható országjáró, ismeretterjesztő filmsorozat, amelyben az alkotók, Róka Ildikó és Móczár István a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett a meglátogatott településeket is részletesen bemutatják.  A Hungarikum-média díjat az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek munkáját ismerik el vele, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért.     

Forrás: MTI

További fényképek

Fotó: Máté Krisztán

 ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: