Dublinban mutatkoztak be a hungarikumok

A Hungarian Culture Days nevű önkéntesekből álló szervezet immáron ötödik éve kiállítással, hagyományőrző programokkal, irodalmi délutánnal, népzenével, magyaros ételekkel várta az érdeklődőket Írország fővárosában, Dublinban megrendezett Magyar Kulturális Napokon.

A négynapos rendezvényen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott köszöntő beszédet és előadást.

A fesztivál a magyar kultúrát bemutató, a magyar diaszpóra és a magyar kormányzat összefogásával megvalósuló legnagyobb írországi rendezvény, amely kiváló lehetőséget teremt Magyarország, a magyar kultúra, művészetek és a magyar turisztikai értékek bemutatkozására. A rendezvény segíti az Írországban élő magyarok integrációját, hozzájárul az anyaországgal való kötelékek erősítéséhez.  A Magyar Kulturális Napok szervezőinek céljai között szerepelt még, hogy a kulturális dialógus előmozdításával népszerűsítsék a Dublinban élő magyar művészek munkáit, továbbá, hogy megfelelő kapcsolatépítési platformot teremtsenek a magyar és az ír vállalkozók számára.

Az idei rendezvénysorozat megnyitóját dublini városházán tartották, ahol a Lord Mayor képviseletében felszólalt Ruairi McGinley tanácsos, Pálffy István, Magyarország írországi nagykövete valamint Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár beszédében a Magyar Kulturális Napok fontosságát hangsúlyozta, amely kiváló lehetőséget teremt arra, hogy Írországban is bemutatkozzanak a magyar tehetségek, így az oda kilátogató közönség teljes képet kaphat a magyar kultúra sokszínűségéről. Szakáli István Loránd a személyes kapcsolatok elmélyítése biztatott, melyek nagyban hozzájárulnak egymás kölcsönös megismeréséhez. A helyettes államtitkár kiemelte: Magyarországon a hungarikumokat törvény védi, nemzeti értékeinket olyan komplex szabályozás óvja, amely egyedülálló a világon. A sokszínű Hungarikumok Gyűjteményében a kulturális örökség, az agrárgazdaság, épített és a természeti környezet területéről is találunk elemeket, de ide tartoznak még szellemi nagyjaink sportolóink életművei is. 

A helyettes államtitkár beszédében rámutatott: az ír és magyar nép történelmi tudatában fontos szerepet tölt be a szabadság szeretete. Többek között, miután Magyarország a XX. század végére visszanyerte szabadságát, a hungarikum mozgalom kiemelt szerepet töltött be abban, hogy megerősítsük nemzeti öntudatunkat, megmutassuk a világnak, hogy milyen értékekkel rendelkezünk. Szakáli István Loránd aláhúzta: mi magyarok kíváncsisággal és a legmélyebb tisztelettel viszonyulunk más népek értékei iránt. 

A rendezvény második napján, Szakáli István Loránd, az eseményen nagy számban megjelent ír üzletemberek, nagykövetek, diplomáciai képviseletek munkatársai körében megtartott előadásában beszámolt a hungarikum törvénnyel kapcsolatos stratégia feladatokról, a nemzeti márkaépítéssel összefüggő tevékenységekről. Hangsúlyozta: a Hungarikumok Gyűjteménye a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság által teremtett szellemi, kulturális és anyagi alkotásokat összesíti, amit minden magyar magénak érez és gondol világszerte.

 

 

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája - kormany.hu  (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: