Győzteseket hirdettek a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjében

Balatongyörök, 2023. június 2. 

A Hungarikumok Gyűjteményében és a Magyar Értéktárban szereplő nemzeti értékek megismerése állt a Balatongyöröki Ifjúsági Táborban megrendezett verseny középpontjában. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság minden évben pályázatot ír ki nemzeti értékeink megismertetésének és népszerűsítésének érdekében vetélkedők megszervezésére.

Nem verseny, hanem kaland –mondta beszédében Andréka Tamás, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Az államtitkár megköszönte, hogy a jelenlévő diákok „munkatársakként” segítik az értékmegőrző munkát és azt kérte tőlük, hogy a vetélkedő után is őrizzék meg nyitottságukat és a lelkesedésüket.

A Hungarikum Főosztály által megszervezett versenyben a magyarországi vármegyék és a külhoni nemzetrész értéktárak általános és középiskolás diákok vettek részt. Ennek a többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjére került sor, ahol a legjobb eredményt elért csapatok mérték össze tudásukat. A vetélkedőn 16 általános iskolás, 11 középiskolás csapat vett részt. A diákok összetett elméleti és ügyességi feladatok megoldásában mérték össze erejüket.

A megmérettetésen a diákok kipróbálhatták az íjászatot, találkozhattak a Teqball mint sport labdajáték kihívásaival. Megismerkedhettek a kalocsai hímzéssel és pingálással, a höveji csipke készítésével, valamint a busómaszk-faragással. Lehetőség nyílt a kürtőskalács-készítés elsajátítására, sőt hungarikum kóstoló is a versenyfeladatok között szerepelt, ahol pozsonyi kiflit, PICK téliszalámit, akácmézet lehetett kóstolni. Mindezek mellett a kilenc magyar kutyafaja egyedeivel is találkozhattak a versenyzők.

Az általános iskolások közül első a Vas vármegyei „Kurucok gyöngyei” (Győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola), a második a délvidéki „Tiszamenti lányok ” (Cseh Károly Általános Iskola - Ada), a harmadik pedig a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei „kungariKUNOK” (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda) csapat lett.

A középiskolások között az első helyen Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei „TELEKI” (Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium - Mezőtúr) csapat végzett, második a Hajdú-Bihar vármegyei „Magyar Árgus” (Nádudvari Népi Kézműves Szakgimnázium és Kollégium) formáció lett, a harmadik helyet pedig a Komárom-Esztergom vármegyei „Örök Értékőrzők” (Tatai Református Gimnázium) szerezték meg.

Fotó: Vermes Tibor

Forrás: kormany.hu

További fényképek 

 ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: