Hungarikum védjegy

A hungarikum védjegy elsődleges feladata a hungarikum mozgalom során nevesített értékek beazonosítása.

A 2012. évi XXX. törvény értelmében a hungarikum védjegy a Hungarikum Bizottság tevékenységének megjelenítésére, valamint a Hungarikumok Gyűjteményében szereplő  nemzeti értékek megismertetésének elősegítésére szolgál.

Használatát a védjegyjogosult Agrárminisztérium engedélyezheti a hungarikumot gondozó vagy fenntartó természetes vagy jogi személy kérelmére. A kérelem benyújtásának feltételeiről, illetve elbírálásának folyamatáról a Hungarikum Főosztály tájékoztatja az érdeklődőket.

A kérelem benyújtása díjmentes. A hungarikum védjegy használata ingyenes. Az engedély (védjegyhasználati szerződés) nélküli védjegyhasználat, valamint a védjegyhasználati szerződés megszegése esetén az Agrárminisztérium bírósági úton, védjegybitorlás jogcímen fellép.

Hungarikum Főosztály

Agrárminisztérium

1392 Budapest

Pf.: 279

[email protected]

A minisztérium kezdeményezésére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kétféle - színes ábrás és fekete-fehér ábrás hungarikum védjegyet vett nyilvántartásba.

Részletes tájékoztató letöltése

Védjegyfelhasználók listája

 

A védjegy leírása:

A védjegy, a magyar nemzeti színekkel, fehér alapon, a Szent Koronát formázza meg. A motívum felső ívét balról jobbra kifutóan a piros szín, az alsó – balról jobbra, majd dinamikusan visszahajló spirális – ívét a zöld szín képezi. A trikolór középső, fehér elemét az alap fehér színe adja, lehatárolatlanul. A koronaforma felső-középső részéhez piros színű, balra dőlt kereszt simul. A koronamotívum alsó (abroncs) részét – az íves elem talpával azonos szélességű – hungarikum felirat képezi, csupa nagybetűvel. A felirat HUN eleme piros, a GARIKUM szövegrész zöld színű.

 

A védjegy szimbolikája:

Jelképrendszerének üzenete többdimenziós. A nemzeti színek (piros: erő; fehér: hűség; zöld: remény) és a Szent Korona (a magyar állam folytonosságát és függetlenségét megtestesítő ereklye) jelképei nyilvánvalóak. Az ornamentikus spirál, mint ősi magyar motívum, a teremtő erő és az örök fejlődésben levő ciklikus folytonosság szimbóluma. Egyes biológiai modellek az élet kialakulásának és fejlődésének folyamatát is spirálvonalúnak ábrázolják, mivel ez a forma – mintegy az energia egyik fő megjelenési formáját jelezve – az élet szinte minden szintjén megjelenik, az RNS-DNS spiráltól kezdve a galaxisokig. A Kárpátok vonulatát is jelzésszerűen felidéző dinamikus, előretörő vonalvezetésű piros ív motívuma a medence jelenlegi államhatárokon túlterjedő magyar értékeinek számbavételét természetesként sugallja, utalva a nemzeti összetartozásunkra; múltunkra, jelenünkre és jövőnkre.

 

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: