Újfehértói fürtös meggy

A hungarikum rövid bemutatása:

Az Újfehértói fürtös meggy Magyarországon a legnagyobb arányban, 30%-ban termesztett meggyfajta, mivel a legkülönbözőbb talajokon is termeszthető. A meggyfajta széleskörű elterjedése igen nagy ökológiai tűrőképességre utal, emellett jó termőképessége, a sokféle fogyasztói ízlésnek megfelelő gyümölcs minősége a termelők és a fogyasztók számára egyaránt előnyös.

Felhasználhatóságát tekintve gazdaságosan termelhető termék. Virágai öntermékenyek, így porzófajta nélkül is telepíthető. Elsősorban friss fogyasztásra szánt termék, de kiváló meggybefőtt, jam, sűrítmény és ivólé készíthető belőle. A szárítóüzemek is kiváló alapanyagnak tartják, a fogyasztók által kedvelt termék natúr, cukrozott vagy csokoládéba mártott formában. Kiváló pálinka alapanyag. Belőle készül az Újfehértói meggypálinka.

A világ több országában elterjedt fajta. Németországban 2000 óta termesztik, a termesztésre javasolt egyik fő fajtaként. Az amerikai Michigan államban körülbelül 400 hektáron termesztik. Ez volt az első meggyfajta Amerikában, melyet a fogyasztók nyersen kezdtek fogyasztani. A magas antioxidáns tartalma miatt közel 20 szabadalmat jelentettek be, és különböző étrendkiegészítőként forgalmazzák. 

 

További részletes leírás és információk:

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.


Címke: újfehértó, meggy

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: