Badacsony (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

Badacsony borvidék a Balaton borrégió részeként a tó északi partján, a Tapolcai-medence sajátos formájú tanúhegyeinek lejtőin helyezkedik el. Több évezredes szőlőkultúra, történelem, tradíciók és az egyedi fajtáknak köszönhetően igazán izgalmas, egyedi borok születnek a badacsonyi borvidéken. A vidéknek páratlan turisztikai vonzereje van, a Balaton és a környező táj szépsége számos borbarátot vonz ide egész évben. Meghatározó alapkövét a vulkáni eredetű bazalt adja, ami barna erdőtalajjal, homokkal (Pannon tenger) és agyaggal keveredik. A borvidéket északról a Bakony hegység, míg délről a Balaton határolja, mind a tó víztömegének hőtani szerepe, mind a páratartalom, mind pedig a hőmérséklet fontos szerepet játszik a mikroklíma kialakításában.

Szőlőfajták: olaszrizling, szürkebarát, pinot noir, kéknyelű, rajnai rizling, ottonel muskotály.

A Badacsony eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.