Balatonmelléki (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Balaton tó körül fekvő hat borvidék alkotta Balatonmelléki oltalom alatt álló földrajzi jelzés területének legfontosabb közös természeti tényezőjét a Balaton közelsége jelenti. A  Balaton temperáló hatása mellett fontos kiemelni azt a tényt, hogy a Balaton északi partjától távolabb húzódó Bakony-hegység védi a medencét a hideg északi és nyugati szelek betörésétől, melyek hatásaként a havi átlaghőmérséklet a legmelegebb hónapokban sem emelkedik 53 év átlagában 25 °C fölé. A körülhatárolt terület meghatározása: Fejér, Somogy, Veszprém, Zala megyék I. és II. termőhelyi kataszterbe sorolt területei. Balatonmelléki oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borászati termékek szőlőjének 85%-ban erről a lehatárolt termőhelyről kell származnia. A Balatonmelléki borok esetében az oltalom alatt álló földrajzi jelzés kifejezés helyettesíthető a „tájbor” hagyományos kifejezéssel.

Bortípusok: fehér, rozé, vörös.

A Balatonmelléki eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.