Budapesti téliszalámi

A hungarikum rövid bemutatása:

Herz Ármin 1882-ben alapította húsipari cégét, mely elsősorban szalámit, valamint más húskészítményeket gyártott és már a Millennium évében (1896) díjat nyert szalámi termékével. A szalámikészítéshez sem most, sem korábban mesterséges színezékeket nem használtak. Előállítása egy évnél idősebb, nagysúlyú, azaz legalább 150 kg súlyú herélt hím vagy tenyésztésből kivont nőstény sertések húsából és szalonnájából készül. Forgalomba hozatalára rúdáruként egészben, vagy szeletelve kerül sor. Külön hangsúlyozandó, hogy a több mint 110 éve azonos technológiával és összetétellel gyártott Budapesti téliszalámi penészbevonatát alkotó penészflóra olyan penészgombákból áll, amelyek életképességét nem korlátozza a füstölt felület, így a rudak felületén jól megtapadnak és szaporodnak, ami penész-starterkultúrákkal – azok füstérzékenysége miatt – nem érhető el. A gyártás manufakturális jellegű, sok kézi munkát, nagy odaadást, speciális szakismeretet igényel.

A Budapest téliszalámi termékleírása itt található.