Csongrádi régi belváros (halászfalu)

A hungarikum rövid bemutatása:

Az Alföld egyetlen település méretű népi építészeti műemlék-együttese. A műemléki jelentőségű területen álló 37 védett házból több száz éves építkezési kultúrát, utcaképet őriz, és korhű betekintést enged abba az életmódba, amelyek között elődeink éltek. Nemzeti örökség, építészeti érték, néprajzi hagyomány és turisztikai látványosság egyben. Méltó ápolása hozzájárul mind a nemzeti identitástudat erősítéséhez, mind a sajátos értékeink népszerűsítéséhez magyar és a külföldi érdeklődők felé. Az egykori csongrádi halászfalu értékét jelzi az is, hogy nemzeti emlékhelyünk, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében is helyet kapott egy csongrádi halászház.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.

Címke: csongrád, halászfalu