Dél-alföldi szikes tavak

A hungarikum rövid bemutatása:

A magyarországi szikes tavak természetvédelmi szempontból nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő jelentőséget képviselnek. Legfőbb értékei a számos bennszülött növény és gerinctelen állatfaj mellett, hogy ezek a szikes területek tradicionális táplálkozó-, pihenő- és fészkelőhelyei a nagy távolságokra vonuló vízi-, illetve partimadarak tömegeinek. Számos ritka és a kipusztulás szélén álló faj találja meg itt életfeltételeit. A szikesek nemcsak egyedi élőviláguk miatt fontosak, hanem az ember számára is fontos nyersanyagokat szolgáltattak, gondoljunk csak a szódagyűjtésre és a réti mészkő kitermelésére.

Címke: tó, szikes, alföld, dél