Debrői Hárslevelű (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Debrői Hárslevelű lehatárolt területe az Egri borvidékhez tartozik és a Mátra, a Bükk és az Alföld vonalán húzódik. Már a XV. század óta folyik szőlőtermesztés a vidéken, elsősorban déli, délnyugati dombok lankáin, 170-220 méter tengerszint feletti magasságban. Az első úgymond debrői hárslevelű Rácz Pál, kompolti pincemester nevéhez fűződik (1926). A terület talaja leginkább öntés homok és humusztalaj, de helyenként agyag és barna erdőtalaj is előfordul. A Mátra hegység védelmet, a Tarna-völgy kiegyenlítő éghajlati hatást biztosít. Meleg nyári napokon a hegyről leáramló szelek biztosítanak hűvös levegőt az éjszaka során. A késői szüretelésű borok túlérett gyümölcsös, mézes jellege mellett megjelenhetnek a túlérett jegyek.

Szőlőfajták: hárslevelű, olasz rizling, ottonel muskotály, chardonnay, zenit, Irsai Oliver, cserszegi fűszeres, sárga muskotály, sauvignon blanc, tramini.

A Debrői Hárslevelű eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.