Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve

A hungarikum rövid bemutatása:

Dr. Bakonyi Károly (1921-2010) világhírű szőlőnemesítő több államilag elismert szőlő fajtát és klónt nemesített. A legsikeresebb fajtája a Cserszegi fűszeres, melyet több mint 3000 ha-on telepítik Magyarországon, ami egyáltalán nem csekélység a folyamatosan csökkenő termőterületek és hazánkat jellemző széles fajtaválaszték mellett. Négy díszpolgári címmel (Keszthely, Csopak, Cserszegtomaj, Balaton) és számos helyi, valamint országos elismerésben részesült. Fajtáival maradandót alkotott és hasznára válik az egész szőlészeti és borászati társadalom számára.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.

Címke: bakonyi, bor, szőlő, szőlőnemesítő