Duna (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A dunai borvidék Magyarország középső részén helyezkedik el a Duna borrégióban, legnagyobb része a Duna-Tisza közén. A Duna régióban nagy arányban találhatóak őshonos és újonnan nemesített szőlőfajták egyaránt. A vidék fontos kutatási központtá vált, amikor a filoxéra Magyarországon is elterjedt (1875-tól), hiszen a homoktalajnak és a magas kvarctartalomnak köszönhetően itt nagyrészt megmenekültek a tőkék és új oltványokkal lehetett kísérletezni. A homoktalajok főbb jellemzője, hogy viszonylag gyorsan felmelegszenek, és színük miatt visszatükrözik a napfényt és hőt, ugyanakkor tápanyagban szegényebbek és gyorsabb vízáteresztő képességgel rendelkeznek. Éghajlata klasszikusan kontinentális, forró nyarak és hideg telek jellemzik a vidéket.

Szőlőfajták: rany sárfehér, chardonnay, Csabagyöngye, Cserszegi fűszeres, ezerjó, hamburgi muskotály, Irsai Olivér, karát, királyleányka, kövidinka, leányka, nektár, olasz rizling, ottonel muskotály,blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, hamburgi muskotály, kadarka, kékfrankos, kékoportó, merlot, pinot noir, Zweigelt.

A Duna eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.