Eger (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Felső-Magyarországi borrégió Egri borvidéke a Mátra és a Bükk-hegység találkozása között, az Északi-középhegység és az Alföld találkozásánál, Eger központjától szinte kör-körösen helyezkedik el. A szőlőket északról a Bükk-hegység védi és az ország egyik legszerteágazóbb talaj formációi jelennek meg, itt található az ország legmagasabban fekvő szőlőterülete is, Nagy-Eged. A Kis-Eged oldalából került elő a mintegy 30 millió éves ős-szőlőlevél, a „Vitis Hungarica” megkövesedett maradványa. Amennyire szerteágazó a talaj, szinte annyira komplex a klimatikus adottsága is a borvidéknek. Egyrészt a Bükk-hegység északról védelmet biztosít a hideg levegő ellen, majd pedig délről nyitottsága kiegyenlített makró klímát biztosít.

Szőlőfajták: kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, leányka, hárslevelű, olasz rizling, Zweigelt, cabernet franc, ottonel muskotály.

Az Eger oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása itt található meg