Felső-Magyarország (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A földrajzi névhez tartozó termőhelyet keleti és nyugati irányban 200-300 méter magas dombok alkotják, 160-180 méter tengerszint feletti magasságban. Jellemző talajai vulkáni eredetű riolittufán, dácit tufán és andeziten képződött többféle barna erdőtalaj féleség valamint riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalaj és barna erdőtalaj. Felső-Magyarország általános klimatikus adottságait az Északi-középhegység közelsége alakítja leginkább. Ebből fakad a téli fagyok elleni védettség, a meleg nyári és őszi napok után pedig a „hegyi szélnek” köszönhető hűvös éjszakák biztosítják az elsődleges gyümölcs aromák megmaradását. A Felső-Magyarországi borvidékeken a kisebb kézműves termelői pincészeteknél a pezsgőkészítésnek is több évtizedes múltja van.

A Felső-Magyarország oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.