Gönci kajszibarack

A hungarikum rövid bemutatása:

A Gönci kajszibarack különlegességét, országos és nemzetközi hírnevét Gönc térségének kedvező klimatikus adottságai, a gyümölcs-kertészeti hagyományok őrzése, valamint a termesztési, szüretelési, tárolási, szállítási technológia szigorú betartása együttesen biztosítja.

A kajszibarack húsa néhány táplálkozás-élettanilag különösen fontos anyagot tartalmaz, amelyek közül a vitamin, a karotin, az ásványi anyag, a cukor és a szerves sav mennyisége kiemelkedő. A kajszibarack magas A- és B-vitamin tartalmával kiemelkedik a többi gyümölcsfaj közül, cellulóztartalma alacsony, jelentős kálium- és magnézium-tartalma.

Gönc térségében termelt kajszibarack ugyanazon fajtája átlag 6–10 nappal később érik, mint Kecskemét vidékén a hűvösebb mezoklíma miatt, amely egyúttal kedvező hatású a kajszi-gyümölcs fogyasztási minőségére is. A tájegység Magyarországon a legegyenletesebben hideg telű terület, ezért itt a legkisebb a kajszibarack- termesztés kockázata. A tájon jelentős a magyar kajszi fajtacsoport (fajtatípus), amely valószínűleg 300-350 éve kezdett kialakulni. 1960-tól önállónak elismert Gönci magyar kajszi vált a termesztési körzet uralkodó fajtájává.

A Gönci kajszibarack termékleírása itt található.