Hajós-Baja (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Hajós-Bajai borvidék  a Telecskai dombság északi részén található, nyugatról a Duna, északról és keletről a Duna-Tisza-közi Homokhátság, délről pedig Szerbia határolja. A Pannon borrégión belül a vidéket úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy “finoman hullámzik”.  A lösz talajnak köszönhetően a borvidéknek viszonylag jó vízháztartása van a kevés csapadék mellett is. A vidék ismert a pincefaluiról is. A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. Mind az éghajlati viszonyok, mind a viszonylag kis tengerszint feletti magasság miatt gyakoriak a tavaszi és az őszi fagyok is.

Szőlőfajták: kékfrankos, Cserszegi fűszeres, cabernet sauvingon, Zweigelt, Bianca, chardonnay, kun leány, olasz rizling, kadarka.

A Hajós-Baja eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.