Hajdúnánási szalmafonás mint tradicionális háziipari tevékenység

A hungarikum rövid bemutatása:

A hajdúnánási szalmafeldolgozás legjelentősebb időszaka a 19. század közepétől a 20. század közepéig tartott és máig tartó hatással van a város életére, valamint a magyarországi és az erdélyi szalmafonásra is. A búza szárát felhasználó ipari tevékenység keretében évtizedeken keresztül készültek a szalmakalapok Hajdúnánáson. Az otthon előállított szalmafonatokat eleinte házilag varrták össze, majd a polgári divatban is elterjedő kalapok iránti igény, a megnövekvő kereslet létrehívta a szalmafonásra épülő gyárakat, üzemeket, melyben már jelentős mennyiségű, különböző típusú kalapokat készítettek, legnagyobb mennyiségben a századforduló évtizedeiben. Hajdúnánáson a szalmafonás során létrejövő legfontosabb kész termék, maga a kalap, azonban egyéb termékek (pl. táska, szatyor, papucs, szőnyeg, doboz) készítésével is kiszolgálták az igényeket.

Címke: Hajdúnánás, szalma, fonás, szalmafonás