Hortobágyi karikás ostor

A hungarikum rövid bemutatása:

A karikás ostor a magyar népművészet egyik kiemelkedő értéke, a pásztorkultúra, pásztorművészet elengedhetetlen része, melyet nemcsak hazánkban, hanem szerte a világban ismernek. A karikás keresett ajándéktárgy, emlék volt mindig a Hortobágyról és ma is az, melynek egyes darabjai már eljutottak a világ különböző pontjaira. A legtöbb pásztor családjában a mesterség nemzedékről nemzedékre, apáról fiúra száll, a mesterség teljes elsajátításához hozzátartozik az eszközök elkészítése is. Elkészített karikásaikba beleteszik a mai kor szellemét is, mint ahogy egykoron a felmenőik is tették azt a saját korukban, a díszítmények technikája nem változik, viszont a szimbólumok valamelyest változtak az időkkel.

Címke: hortobágy, karikásostor, ostor