A kőszegi "Szőlő Jövés" ünnepe

A hungarikum rövid bemutatása:

Április 24-én, Szent György napján berajzolják a szőlőhajtásokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe Kőszegen. A hagyomány szerint a helyi gazdák Szent György napján mutatják be a város elöljáróinak a szőlőhajtásokat, ennek alapján, a hajtások fejlettségéből lehetett következtetni a várható termésre.

A kőszegi "szőlőjövés", a szőlőhajtások megörökítésének rítusa egy középkori jogszokásból alakult ki. Írásos dokumentumok támasztják alá, hogy Kőszegen a városi elöljárók és a hegymesterek tisztújításakor végezték a szőlőhajtások bemutatását, ezt a szokást már 1580 óta gyakorolják.

Az 1740 óta vezetett kőszegi Szőlő Jövésnek Könyve tanúsága szerint a hivatalosságok megválasztásával egyidejűleg, a hajtásokat díszes és látványos rajzokkal is bejegyezték, aminek kezdetben jósló, időjárás-előrejelző jelentőséget tulajdonítottak.  A berajzolást szakavatott képzőművész végzi, aki mérethűen, akvarell technikával készíti el a festést. A képeken kívül még számos feljegyzés is emeli a könyv értékét; megtudhatjuk például azokat az időjárási jelenségeket, amelyek hatással voltak az adott évi termés mennyiségére és minőségére. Mindezek mellett a meteorológusok visszamenőlegesen is kitűnő anyagot találtak ezekben a feljegyzésekben az éghajlat-ingadozás történetére.

Napjainkban előtérbe került a globális felmelegedés kérdése, az éghajlat változása. A 2007. április 24-én kötött megállapodás alapján az Olasz Szőlő- és Borakadémia (Accademia Italiana della Vite e del Vino) képviselői kőszegi szakemberek együttműködésével, a könyv adatainak felhasználásával klímakutatásokat végeztek. A Szőlő Jövésnek Könyvébe lejegyzett több száz éves információk például a felmelegedéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekre is választ adhatnak. A szakralitáson alapuló, hagyományokat idéző ünnepség társadalmi eseménnyé vált az idők során. Napjainkban a Szent György-napi "szőlőjövések" megjelölését, a könyvbe való nyilvános bejegyzés tradícióját az egész város magáénak érzi. Az ünnepségsorozatot látványos elemek, zenés-táncos programok és szakmai előadások kísérik.

Címke: Kőszeg, Szőlő jövés