Kunság (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Duna borrégióban terül el és a legnagyobb része az Alföld és a Duna-Tisza köze által lehatárolt területen fekszik, összesen öt megye területét érinti, és 111 települést foglal magába. Alapvetően homokos talaj az uralkodó talajtípus, ugyanakkor felfedezhetőek a lösz, a meszes homok, és a réti talajok is. A homoktalajok a világosabb színük miatt általában hamarabb felmelegednek és a napsugarakat is jobban visszaverik. Emellett magas kvarctartalmuk miatt immunisak a filoxérára, ugyanakkor kisebb tápanyagtartalommal és gyors vízelvezető képességgel rendelkeznek. A klimatikus adottságokat alapvetően kontinentális jelleg határozza meg, forró nyár és hideg tél. Nagy hőösszeg, magas napfényes óraszám mellett alacsonyabb csapadék jellemzi a vidéket, de tavaszi fagyok gyakoriak lehetnek.

Szőlőfajták: Bianca, Cserszegi fűszeres, kékfrankos, Aletta, zalagyöngye, kunleány, arany sárfehér, kövidinka, rajnai rizling, chasselas, ezerjó, Zweigelt, cabernet sauvignon, olaszrizling, Irsai Olivér.

A Kunság eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.