Mátra (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

Felső-Magyarország borrégióhoz tartozó Mátra borvidék hazánk északi részén helyezkedik el. A termőhely nagy földrajzi kiterjedtsége miatt is régi hagyományokkal rendelkezik a szőlő- és borkultúra területén. A Mátraalján már a második évezred legelejétől foglalkoznak a szőlő termesztésével. Az első írásos emlék 1042–ből származik, melyben az Aba Sámuel alapította bencés kolostorhoz királyi adományozású szőlőbirtok is tartozott. Két fő talajtípus létezik a borvidéken: mezőségi és erdei talajok. A borok stílusát széles paletta jellemzi. Vörösboroknál kifejezett, de strukturált tanninszerkezet a mértékadó.

Szőlőfajták: rizlingszilváni, kékfrankos, chasselas, ottonel muskotály, olasz rizling, chardonnay, Irsai Olivér, cabernet sauvignon, tramini, Zweigelt.

A Mátra eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.