Magyarországi csipkeverés és -varrás élő hagyománya

A hungarikum rövid bemutatása:

A kétkezi alkotómunka szemmel látható eredménye, a szépérzék kifejezése, a múlt őrzése, kutatása, továbbadása és a jelen korunkba való beillesztése mind nagyon fontos szerepet játszik a csipkeverés és -varrás népszerűségének növekedésében. Napjainkban a vert és a varrott csipke készítésének alapja a hagyományőrzés. A régi csipkék újra készítése, rekonstrukciója mellett annak elméleti háttere is egyre fontosabbá kezd válni. Számos régi csipketípus újjáéled az elhivatott csipkekészítők elméleti és gyakorlati munkája során. A hagyományos csipkék készítése mellett annak továbbadása, hagyományos alapokon nyugvó új csipkék készítése mellett fő feladat a csipkék helyének megtalálása napjaink kultúrájában. A csipkeverők és -varrók az ország egész területén jelen vannak kisebb-nagyobb településeken és igyekeznek a helyi csipkekészítést életben tartani, felkutatni vagy a többi magyarországi csipkefajta készítését megtanulni, kikisérletezni, továbbadni, átalakítani, új alkalmazási lehetőségeit megteremteni.