Szatmári szilvalekvár

A hungarikum rövid bemutatása:

A szatmári szilvalekvár sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, pasztaszerű állományú, cukor és tartósítószer hozzáadása nélkül készült termék. A szilvalekvár magas vastartalma miatt vérszegénység ellen kiváló, a gyomor és emésztési bántalmak orvoslására alkalmas. Alapanyaga a Tiszaháton, Szatmárban évszázadok óta termő Magyarország legnevezetesebb fajtája a Besztercei szilva és a paraszti tájfajtaként ismert Nemtudom szilva, melyet 2012-ben ismert el külön fajtaként a Fajtaminősítő Bizottság. A szilva szeptember elején érik, apró szemű, gömbölyű alakú, hamvas, nem magvaváló a gyümölcs.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.

Címke: szatmári, szilva, lekvár