Szatmári Szilvapálinka

A hungarikum rövid bemutatása:

A szakirodalom a Szatmár-Beregi síkság vidékét, külön agrometerológiai körzetként tartja nyilván, helyi mikro- és makroklímával rendelkezik, melynek köszönhető az itt termő szilva különleges zamata, amely megtalálható a pálinkában is. Jelenleg 23 államilag elismert szilvafajta tálalható termesztésben, ezekből a Szatmári Szilvapálinka előállításához a Penyigei és Besztercei szilvafajták használhatóak döntően. A párlat az előbbi két szilvafajtát 80 %-ban, egyéb szilvafajtát max. 20 %-ban tartalmazhat, de veres/vörös szilva nem lehet. Különlegességét ízvilága adja, ahol a gyümölcsösséget zöldfűszeres, lekváros, édes csokoládés, marcipános zamatok teszik összetéveszthetetlenné.

A Szatmári Szilvapálinka földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén termesztett szilvából készített termékeken használható.

A Szatmári Szilvapálinka termékleírását itt olvashatja.

Fotó: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár