Tokaj (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Tokaji borvidék, mint a Tokaji borrégió egyetlen és névadó borvidéke egyedülálló természeti, történelmi és humán erőforrásokkal rendelkezik. A térség klímáját, mikro- és mezoklímáját, jelentősen alakítják a térséget érintő folyók (Bodrog, Tisza), a mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása. A borkészítési, tárolási és érlelési technológia világon egyedülálló gyakorlata (pl. aszúkészítés, kisfahordós borérlelés) figyelhető meg itt. Borkülönlegességek alatt fontos kiemelni a máslást, fordítást, szamorodnit (száraz és édes változatban), aszút és eszenciát. Valamennyi borkülönlegességben fontos szerepet játszik a nemes penész (botrytis) melynek képződéséhez  a világon itt egyedülálló  klíma kedvez. A mikroklíma vonatkozásában rendkívül fontos az őszi, aszúsodást segítő időjárási feltételek rendszeres kialakulása, amiben meghatározó a borvidék domborzata, klimatikusan védett elhelyezkedése a Zempléni-hegység déli, délkeleti szegélyén.

Szőlőfajták: furmint, hárslevelű, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő, kabar.

A Tokaj eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.