Tolna (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A Tolnai borvidék Magyarország déli részén, a Pannon borrégióban  található. A Tolnai borvidék nagyobb dombhátakból és lankás völgyekből áll.  A XVIII. században a megyébe települt németek fejlesztették tovább a helyi borkultúrát, 1998 óta pedig az önálló borvidéki státuszt is élvezi. A Tolnai-dombsághoz és Külső-Somogyhoz tartozó szőlőterületek uralkodó talajtípusai a barnaföldek (Ramann-féle barna erdőtalajok), az agyagbemosódásos barna erdőtalajok. A Tolnai borvidék éghajlatát a kontinentális és a mediterrán hatás határozza meg, aminek következtében a napsütéses órák száma is magasabb az országos átlagnál. Az évi csapadékmennyiség és annak viszonylagos egyenletes eloszlása, valamint a  talaj viszonylag jó víztartóképessége együttesen hozzájárul a megfelelő vízellátáshoz.

Szőlőfajták: kékfrankos, chardonnay, Zweigelt, cabernet sauvignon, merlot, Cserszegi fűszeres, olasz rizling.

A Tolna eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.