Zemplén (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A szőlőültetvények a megye hegy és dombvidékeinek elsősorban a délkeleti-déli-délnyugati kitettségű lejtőin találhatóak. A vulkáni tufákon aromás, kiváló minőségű, lassan öregedő borok teremnek. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében számos folyó található, melyek mind vízfelületről visszaverődő napfénnyel, mind ködképző hatásukkal befolyásolják a termőhely klimatikus adottságait. Az átlagos évi legmagasabb hőmérséklet 33°C, az átlagos évi legalacsonyabb hőmérséklet pedig -19°C. A termőhelyen uralkodó szélirány északkeleti. Az itt élő termelők a termőhelynek leginkább megfelelő fehérbort adó szőlőfajtákat telepítenek. A termőhely - kontinentális jellégéből, különösen a hideg, fagyos késő őszi, téli időszakokból adódóan - alkalmas jégbor készítésre is.

A Zemplén oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található