Átadták az idei évi folkTREND!-díjakat

Átadták az Élő Népművészet XVII. országos népművészeti kiállítás díjait július 2-án a budapesti Hagyományok Házában, amely a tárlatnak is otthont ad.

A rendezvény keretében átadták a folkTREND!-díjakat is,  melyeket a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium.

Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének, amelyre 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma-díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, valamint csaknem 150 arany-, ezüst- és bronzoklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek.

Antal Andrea, a Hungarikum Főosztály vezetője, a Hungarikum Bizottság titkára kiemelte, hogy elődeink alkotó munkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára, s támogatni kell, hogy a Kárpát-medence településeinek elfeledett mesterségei újra életre keljenek. Hozzátette: ennek érdekében megvalósították a Folktrend programot, amelyben a divat mellett a zenére, a tánckultúrára, a mesterségekre és a formaművészetre is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni.

Az augusztus 24-ig látogatható tárlaton tájegységi és tematikus blokkokban láthatóak egyebek mellett lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, játékok, hangszerek, ékszerek, dísztárgyak a Hagyományok Házában és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Forrás: MTI

Fotók: Hagyományok Házaha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: