2015 a Debreceni Értéktár szemszögéből

Ennek okán az elmúlt évben több alkalmat is megragadtak arra, hogy a már szép számmal összegyűjtött értékeket bemutassák tágabb környezetünk számára. 2015 februárjában invitálta a Debreceni Értéktár a Kisújszállási Értéktárat egy bemutatkozó kiállításra a Debreceni Művelődési Központ Tímárházába. Az akkor nagyszerűen sikerült kiállítás és meleg baráti fogadtatás inspirálta a vendégeket arra, hogy fél évvel később a „Kivilágos kivirradtig” elnevezésű kun fesztiválra meghívják a Debreceni Értéktárat, lehetőséget adva arra, hogy bemutassa a cívisváros értékeit, különös tekintettel annak népművészeti, kulturális elemeire.

 

2015 szeptemberében a meghívásának eleget téve mutatkoztak be népművészeti kiállítással a város polgármesteri hivatalának dísztermében, majd az azt követő baráti találkozón a kapcsolatok további bővítéséről, az együttműködés elmélyítéséről és a közeljövőben történő fejlesztéséről hangzottak el javaslatok.

 

Fontos állomása volt népszerűsítő tevékenységüknek a 2015. október 13-án megrendezett Őszi értéknap című rendezvény. Ennek az volt az apropója, hogy a Hungarikum Bizottság Debrecenben tartotta kihelyezett ülését, ahol többek között döntés született a debreceni páros kolbász hungarikummá nyilvánításáról. „Őszi értéknap – Debrecen és Hajdú- Bihar megye értékei” néven egész napos interaktív bemutatókkal, kiállítással színesített programok várták az érdeklődőket a Régi Városháza épületében. Az értéknap keretében a Debreceni és Hajdú- Bihar Megyei Értéktár elemei közül a tárgyiasultakat mutatták be, valamint molinókon szerepeltek az épített környezet, az egészség és életmód, valamint kulturális örökségünk elemei, az agrár-és élelmiszergazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás elemei.

 

Végül, de nem utolsósorban az évet a 2015. december 6-án, Tiszafüreden nyíló kiállítással és baráti találkozóval zárták, ahol a vendéglátó a Tiszafüredi Polgármesteri Hivatal és a Tiszafüredi Értéktár volt. Ez alkalommal is a Hivatal dísztermében kapott helyet a kiállítási anyag. A megnyitón jelen volt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke, valamint Halász János, a Hungarikum Bizottság tagja, a Városok Falvak Szövetsége képviseletében.

 

Természetesen az értéktár bizottság a 2016-os évben folytatja ismeretterjesztő, értékeket népszerűsítő tevékenységét. Többek között viszontlátogatásra várják a Tiszafüredi Értéktárat, valamint több más helyszínen is szeretnék megmutatni Debrecen elhíresült értékeit.

 

 

Forrás: Erdély online- erdon.ro (cikk

Fotó: magánarchívum

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: