2018-ban is díjazták a leghitelesebb magyar íjakat

A Magyar Íj Alapítvány immáron harmadik alkalommal hirdetett győztest Az Év Magyar Íja – 2018. díjon. Az elmélyült kutatómunkát és alapos felkészültséget igénylő íjkészítő kézművesség megbecsülésére, valamint a IX-XI. századi magyar íjrekonstrukciók készítésének inspirálására kiírt pályázat díjazottjait a Gödöllői Királyi Kastélyban köszöntötték.

A díjat az az íjkészítő kaphatta, akinek – akár kedvtelésből, akár üzleti jelleggel készített – íja megfelelt a pályázati és bírálati feltételeknek, és azt a Magyar Íj Alapítvány kuratóriuma által felkért Bíráló Bizottsága a díjra javasolta.

Az eseményen Borbély László, az alapítvány ügyvivője, Bencsik Péter, az alapítvány szakmai vezetője, Yakup Gül, a Budapesti Török Kulturális Intézet (Yunus Emre Institute) igazgatója valamint Vermes Bella, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának osztályvezetője köszöntötte a vendégeket és az íjkészítőket.

Bencsik Péter a bíráló bizottság nevében elmondta: örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több íjasmester egyre igényesebb pályamunkával jelentkezik az eseményre. Borbély László hozzátette: külön öröm számunkra, hogy az alapítvány szervezésében létre jövő eseményeken baráti hangulatban cserélnek szakmai tapasztalatot íjkészítők.

Az íjkészítők versenyének első helyezettje a felvidéki Foglár Gábor lett, aki az eddig meghirdetett három pályázat mindegyikén részt vett, és nyomon követhető fejlődésének köszönhetően idén övé lett az aranyozott plakett, és a 100 ezer forint jutalom.

A Hungarikum Bizottság 2015. január 29-i döntése alapján került be IX-XI. századi magyar íj a Hungarikumok Gyűjteményébe.



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: